Cursus

Startdata:

  • Cursus, 7 privélessen
  • 9 feb ochtend
  • Stuur een e-mail naar:
  • info@dogtraininganyaperree.com

Reactieve Honden

Heeft U een hond die uitvalt naar andere honden? Of een hond die snel afgeleid en dan lastig te controleren is? Dan is deze cursus wellicht iets voor U. Bij een reactieve hond hebben wij vaak het beeld dat een hond aan de lijn uitvalt naar andere honden maar een reactieve hond is een hond die niet om kan gaan met een prikkel en daarop naar voren reageert. Dit gedrag kan meerdere oorzaken hebben, zoals, angst, onzekerheid, opwinding of frustratie en kan voor komen in verschillende situaties. Maar ook lichamelijk ongemak mag niet uitgesloten worden.

Op welke wijze ze reageren op deze prikkels is vaak ook rasgebonden, er zijn rassen die makkelijker blaffen en deze rassen kunnen dat blaffen ook sneller inzetten dan andere rassen. Dan is het logisch dat sommige rassen blaffen inzetten als ze bv iets willen achtervolgen. Wij willen niet dat ze blaffen op stofzuigers, fietsers, joggers, auto’s en gaan dit verbieden of proberen ze af te leiden. De hond raakt in conflict, zowel voor de prikkel als voor zijn eigenaar. Bij verbieden en afleiden kan de hond zijn conflict niet vermijden en ook niet oplossen.

Iedere eigenaar wil graag iets doen tegen het reactief gedrag van de hond. Je probeert de aandacht van de hond af te leiden maar dit heeft geen zin. Reactief gedrag heeft te maken met de gevolgen van het niet kunnen wennen aan bepaalde prikkels en het conflict dat daardoor ontstaat omdat jouw hond dat gevoel/emotie is gaan onderdrukken. Om probleemgedrag succesvol te kunnen verminderen is het belangrijk om de onderliggende motivatie te achterhalen.

Cursus

Is Uw hond snel opgewonden, gefrustreerd en/of onzeker?

Kan Uw hond zich moeilijk concentreren en is hij snel afgeleid?

Reageert Uw hond op andere honden, mensen, fietsen, verkeer?

Krijgt U geen contact meer met Uw hond zodra er bewegende prikkels in beeld komen?

Ervaren jullie samen stress en spanning tijdens de wandelingen?

Bent U voortdurend de omgeving aan het scannen?

Heb je al van alles geprobeerd (afleiden, corrigeren, negeren, vermijden,…) maar het werkt niet echt?

En is jouw hond vrij van pijn en/of lichamelijk ongemak?

De cursus duurt 7 weken en U krijgt individuele begeleiding op maat om aan het ongewenst en gewenste gedrag te werken. Tijdens de eerste afspraak is de intake en behandelen we tevens les 1 en 2, deze afspraak duurt circa 1,5 uur en bespreken we de werkwijze. Eerst observeren we de hond en maken dan al gelijk een begin met de eerste 2 trainingen voor de komende 14 dagen. In die 14 dagen hebben minimaal 1x contact of de oefeningen gewenst verlopen. In de daaropvolgende 5 praktijklessen gaan we aan de slag met één op één lessen van circa 45 minuten. We focussen op aandacht voor de eigenaar, rust creëren voor de hond, leren omgaan met prikkels, laten wennen aan andere honden en survival technieken (hoe om te gaan met probleemsituaties). De cursus wordt gegeven op onze hondenschool. Dit terrein biedt ons de ruimte om op veilige afstanden te werken. Hulpmiddelen zoals clicker, pluche honden of echte honden kunnen worden ingezet. We werken op een voor de hond positieve manier en zeker niet met aversieve hulpmiddelen zoals stroombanden of slipkettingen.