Cursus

Startdata:

  • 16 lessen (4 blokken van 4 lessen)
  • Bij interesse
  • Stuur een e-mail naar:
  • info@dogtraininganyaperree.com

Detectie

Detectie is de ultieme hobby voor een hond, snuffelend op zoek naar een bepaalde geur. Welke geur je jouw hond uiteindelijk wilt aanleren kun je zelf bepalen. We werken in onze cursus met een geurbron die de hond vanuit zijn motivatie wil hebben en kan deze aan het einde van de cursus opzoeken en verwijzen.

Omschrijving

Voor het opzoeken en verwijzen van de geurbron maken we gebruik van klassieke en operante conditionering en spel. Met andere woorden, de geurbron is de koppeling naar zijn beloning en werkt in op zijn emotie. Het wordt zo aangeleerd dat als de hond de geurbron heeft gevonden en het verwijst bij de hoogst mogelijke geurconcentratie de beloning komt.

Honden kunnen zoeken naar één geur, maar het komt ook voor dat ze op meerdere geuren worden getraind. Een hond wordt uiteindelijk ingezet om te zoeken of de geurbron aanwezig is. Voorbeelden daarvan zijn de narcoticahond, de ecologische speurhond en medische detectiehonden.

Detectie wordt naast wandelen gezien als optimale ontspanning voor de hond. Snuffelen werkt rustgevend, detectie daagt ze geestelijk uit en bij het samen spelen wat belangrijk is tijdens deze training worden positieve emoties aangewakkerd. Dit alles bij elkaar heeft een positieve invloed op de relatie hond - eigenaar. Snuffelen is een intrinsieke motivatie voor de hond, dit betekent dat snuffelen plezier geeft van binnenuit zonder dat er sprake is van een externe beloning. Daarnaast zijn snuffel opdrachten ook nog eens goed voor het zelfvertrouwen.

Elke combinatie is uniek en dat is juist wat detectie zo leuk maakt, elk team wordt individueel gecoacht tijdens de cursus.

De cursus bevat 4 blokken van elk 4 lessen van 1 uur. Aan het einde van de cursus kun je zelfstandig thuis verder of bij geschiktheid trainen bij de inzetgroep. Een hond wordt niet zomaar inzetbaar, oefenen en een juiste opbouw van de training is essentieel. Plezier in het zoeken voor hond en eigenaar staan voorop.